L’alqueriade Marnes va formar part del terme Cau-Masserof, que pertanyia a la jurisdicció del castell medieval de Bèrnia, que no ha de confondre’s amb el Fort de Bèrnia que és d’època posterior. En vespres de l’expulsió dels moriscos Marnes ja estava despoblat. I continuava en este mateix estat amb l’arribada dels colons illencs, com pot comprovar-se la menció que es fa en el capítol I de la Carta Pobla de 1611:
(…)com encara els terres dels llochs despoblats en els quals no i hi ha habitasió alguna, ço és de Benibrahim, Murta, Maserof, Cau i Marnes (…)
Després de la divisió dels termes de Llíber i Xaló l’any 1645, quan era senyora de la comuna Baronia Senyora Jerònima d’Íxer, Comtessa de Fera, la partida de Marnes va quedar en situació dubtosa quant a la seua integració en un o altre terme. Esta anomalia estava causada pel caràcter imprecís amb què s’havia fet la separació dels dos municipis, sobretot pel que fa als límits més meridionals. L’última paraula en esta controvèrsia, la va tindre la senyora María Josefa de Castellví, Baronessa de Xaló, qui la va assignar definitivament a Llíber l’any 1764.
No coneixem el període històric exacte en el que Marnes va començar a repoblar-se, però per les dades que tenim sobre la veïna partida del Cau considerem que l’inici va haver de produir-se a finals del segle XVIII. Afortunadament, disposem d’una relació no exhaustiva que enumera algunes de les famílies que habitaven tant en el Cau com en Marnes a mitjan segle XIX, quan el repoblament ja s’havia consolidat plenament, vinculat a l’omnipresent activitat agrícola i amb un caràcter dispers a través de nombroses cases de camp:
1844, el Cau, Damià Ferrer i família. 1845, el Cau, Onofre Mengual i família. 1845, Marnes,Andreu Ivars i Magdalena Reus (referenciats també l’any 1848). 1846, Marnes Josep Reus i Teresa Ivars (referenciats també en 1854 i 1856). 1849, Marnes, Joan Escoda i Rosa Escales. 1852,Marnes, Jaume Noguera i Pasquala Ferrer (referenciats també en 1855). 1854, Marnes, Jordi Reus i Maria Ivars.
Per tant, històricament vinculada a les dos partides anteriors de Xaló, es troba la de Marnes de Llíber. Les tres van formar part de l’anomenada Baronia de Xaló que comprenia els termes municipals d’ambdós localitats. En temps moderns, l’escola de Marnes donava també servici a les partides veïnes de Masserof i Bèrnia. Per tant, ni territorial ni històricament és possible desvincular les unes de les altres, encara que pertanguen a termes municipals diferents."